Placek z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni, mam wrażenie, że brakuje ich
tylko na księżycu. Korzystając z ich wszechobecnej dostępności, postanowiłam
nie tylko wykorzystywać je do koktajli czy obiadów, ale upiec z nimi placek.
Wykorzystałam tradycyjny przepis na szybki, proste ciasto i połączyłam z
truskawkami. Wyszło smaczne ciacho, więc dzielę się z Wami przepisem i
zachęcam do wypieków.
Składniki:
2 szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru (ja daje mniej)
½ szklanki mleka
200g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń waniliowy lub śmietankowy 40g
truskawki
cukier puder
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w mleku podgrzewając w garnku na kuchni i
studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy
cukier i ubijamy do momentu jej rozpuszczenia. Następnie dodajemy stopniowo
żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko musi się
dobrze ze sobą połączyć. Do gęstej powstałej masy wlewamy powoli masło z
mlekiem i mieszamy mikserem do rozluźnienia się masy. Ciasto wylewamy do
wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone
na mniejsze kawałki truskawki, najlepiej skórką do dołu. Tak przygotowane
ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’ i pieczemy ok. 1 godziny czasu,
używając funkcji grzania góra-dół (bez termoobiegu). Upieczony i przestudzony placek
posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi truskawkami.
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. U mnie
znika w ekspresowym tempie. Można wykorzystać do niego różne sezonowe lub
mrożone owoce. Idealne na słodką przekąskę w towarzystwie herbaty lub kawy.
Poznaj także moje inne przepisy:
Lubicie ciasta z sezonowymi owocami?
Robiłam taki w zeszłym roku i był pyszny! 😉
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe ciasta ale sama rzadko piekę, czasami zimą. może wypróbuję ten przepis, wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :D Ten przepis znam i chętnie z niego korzystam w okresie letnim :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Idealny przepis dla mnie, uwielbiam takie ciacha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, więc z przyjemnością wypróbuję Twój przepis. Placek wygląda cudownie, a smakuje pewnie obłędnie <3
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńSezonowe owoce są najlepsze! I zawsze smakują, nie ważne czy z ciastem czy z koktajlem :)
OdpowiedzUsuńTruskawki są pyszne pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam truskawki w każdej wersji, zresztą moja druga połówka także i jemy ich sporo :P
OdpowiedzUsuńProsty i z pewnością pyszny!
OdpowiedzUsuńJa dziś kolejny kilogram z Córką wcisnęłam :D
uwielbiam truskawki, z chęcią wypróbuję twój przepis w najbliższy weekend
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie szybkie, proste, sezonowe ciacha
OdpowiedzUsuńCiasto z truskawkami to smak mojego dzieciństwa :) uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńPiekę podobny! To bardzo proste i szybkie ciasto. Robię je w sezonie jak i poza z mrożonych truskawek. Jednak z tych świeżych owoców ciasto jest o niebo lepsze. 🙂
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku, wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Weronika.
https://veersonblog.blogspot.com
Mama taki robila muszę ją namówić
OdpowiedzUsuńWłaśnie sączę koktajl z truskawek i jestem w siódmym niebie :-)
OdpowiedzUsuńAle smaka mi narobiłaś na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję! Lubię takie proste, a smaczne ciasta!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezonowe ciasta! Jadłam już właśnie z truskawkami, a nieco wcześniej z rabarbarem. Teraz maliny, wiśnie, śliwki i borówka. Pycha!
OdpowiedzUsuń