Profesjonalne wyposażenie kuchni w restauracji
Sukces każdej restauracji zależy od kuchni i kucharzy. Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia, to tam rodzi się pomysł na posiłki i zostają one przygotowane. Odpowiednie przygotowanie kuchni do serwowania dań jest kluczowe, aby lokal tętnił życiem. Profesjonalna kuchnia musi być wyposażona w profesjonalny sprzęt, który umożliwi sprawne funkcjonowanie.
Jakie powinno być wyposażenie kuchni w restauracji?
Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym uzależnione jest od rodzaju dań jakie chcemy serwować. Wybierając rodzaj kuchni jaką chcemy oferować swoim klientom musimy dostosować do niej potrzebne urządzenia gastronomiczne. W kuchni w restauracji musi znajdować się:
- kuchenka- najważniejsze urządzenie na którym przygotowywane są ciepłe potrawy,
- piec- kolejne urządzenie do przyrządzania ciepłych potraw lub ciast,
- grill- przydatny do przygotowywania dań bez tłuszczu np. ryb lub warzyw,
- lodówka/chłodziarka- obowiązkowe urządzenia do przechowywania składników i gotowych potraw,
- frytkownica,
- urządzenia do obróbki mechanicznej: maszynki do mięsa, obieraczki do warzyw, krajalnice, szatkownice, miksery, blendery. Urządzenia te przyśpieszają gotowanie i przygotowywanie potraw,
- ekspres do kawy- pozwala przygotować aromatyczną kawę,
- wyciskarka do owoców i warzyw- pozwala na przygotowanie świeżych soków,
- mikrofala,
- zmywarka gastronomiczna- oczyszcza naczynia i sztuczce, usprawniając pracę załogi. Zmywarki często posiadają dodatkowo funkcję wyparzania.
Dodatkowo każda kuchnia musi zostawać wyposażona w:
- naczynia kuchenne: garnki, patelnie, blachy, rondle, misky,
- sztućce i noże,
- drobne gadżety: deski do krojenia, akcesoria do wykrawania, chochelki, sitka, szczypce,
- wagę.
Wszystkie urządzenia wyposażające kuchnię powinny wykonane być z trwałych materiałów (stal nierdzewna), aby mogły służyć długie lata. Warto zainwestować w najlepszy sprzęt, który umożliwi pracę załogi kuchennej i pozwoli na przygotowywanie najlepszych potraw.
To prawda, sukces restauracji zależy w dużej mierze od załogi i samego wyposażenia :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie pracowałam w gastronomii, myślę , że porządna zmywarka jest bardzo potrzebna nawet w małym barze
OdpowiedzUsuńWłaśnie - grunt to inwestycja w najlepszej jakości sprzęt, co zaowocuje sukcesem. Nie wyobrażam sobie, aby restauracja w dzisiejszych czasach nie była wyposażona w zmywarkę. Reszta, którą wymieniłaś to już podstawa. Chyba, że pizzeria to wiadomo - porządny piec.
OdpowiedzUsuńTemat dobrze mi znany bo pracowałam kiedyś na takiej kuchni
OdpowiedzUsuńPamiętam jak mój znajomy otwierał restaurację, a ja byłam w niej chwilowo szefem kuchni - pomagałam mu zanim znajdzie odpowiednich ludzi do pracy - temat więc jest mi bardzo bliski.
OdpowiedzUsuńNie znam się, ale dobry sprzęt to chyba podstawa.
OdpowiedzUsuńUważam, że dobry sprzęt to podstawa w tej dziedzinie. A zmywarka to już szczególnie must have restauracji.
OdpowiedzUsuńPracowałam kiedyś na kuchni w restauracji na zmywaku i co jak co ale brakowało nam zmywarki właśnie.
OdpowiedzUsuńPracowałam kiedyś na kuchni, rzeczywiście zmywarka z wyparzarka przydatna rzecz :) i raczej często spotykana, przynajmniej w restauracjach należących do hotelu
OdpowiedzUsuńDobry sprzęt jest niezbędny w kuchni! Pracuje się lepiej i przyjemniej
OdpowiedzUsuńw moim domu zmywarka to podstawa ;-)
OdpowiedzUsuńO, nie miałam o tym pojęcia. Ale ja do restauracji tylko przychodzę jeść, nigdy w niej nie pracowałam ;) Fajnie się czasem dowiedzieć czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuńKuchnia w restauracjach powinna być zadbana i służyć latami ;) Ale nie tylko tam
OdpowiedzUsuńKuchnia w restauracji to jej serce, musi wyglądać profesjonalnie
OdpowiedzUsuńsal to jest to, wszedzie się spisze
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Muszę przyznać szczerze, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Dzięki za informację.
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację, a potem należny dbać o ten sprzęt, aby zawsze był czysty :)
OdpowiedzUsuńMyśląc poważnie o założeniu firmy gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim koszty wyposażenia, bo to ono pochłania większość budżetu.
OdpowiedzUsuńPrzydatny post dla kogos kto planuje otworzyc restauracje :)
OdpowiedzUsuń