Spagetti z cukinii
Lato i jesień to czas, kiedy w domowym ogródku mam świeże warzywa i owoce. Lubię z nich przyrządzać smaczne potrawy i wykorzystywać ile się da, póki są. Najchętniej zamieniam tradycyjne składniki obiadów na te dostępne tylko w sezonie i tak powstało spaghetti z cukinii.
Przepis na spagetti z cukinii
Składniki dla 2-3 osób:
- 3 małe cukinie,
- 30 dag mięsa mielonego,
- sos do spagetti,
- olej,
- przyprawy.
Przygotowanie:
1. Cukinie obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzy zrobić z niej makaron. Nitki powinny być długie i cienkie. Tak przygotowane paski cukinii poddusić na oleju. Woda z cukinii odparuje i jej objętość zmniejszy się o połowę.
2. Mięso mielone podsmażyć. Do gotowego mięsa dodać sos do spegetti, ja używam gotowego ze słoika, ale można też zrobić swój na bazie pomidorów. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Makaron z cukinii wyłożyć na talerz i na górę mięso z sosem.
Spagetti z cukinii to ekspresowy obiad w 30minut. Sprawdzi się na szybki obiad na tygodniu, kiedy brakuje nam czasu. Tradycyjny makaron zostaje zastąpiony cukinią, co nadaje daniu nowoczesności i oryginalności. Całość jest smaczna i syta. Tak samo można przygotować spaghetti z marchewki, jednak jest dość słodkie.
Lubicie warzywne zamienniki w obiadach? Co powiecie na takie spaghetti?
Właśnie dałaś mi pomysł na obiad :) Akurat mamy w ogródku cukinię :) Mam nadzieję, że będzie pyszna bo tak przynajmniej wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja, a spaghetti robię często :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mojemu Mężowi, który jest wielkim fanem spagetti taki obiad bardzo by się podobał.
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś :) Muszę koniecznie spróbować zrobić takie spaghettii :)
OdpowiedzUsuńTo nasz wczorajszy obiad - doskonały!
OdpowiedzUsuńTo może być pyszne. Ja uwielbiam sphagetti.
OdpowiedzUsuńja nie obieram młodych cukinii tylko dokładnie myję, dzięki temu spagetti wygląda fajniej, mam specjalną temperówkę do warzyw ale obieraczka też daje radę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z cukinią w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńgenialne! wypróbuję przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńSzybko, bez stosu garów i tracenia czasu.
Świetny pomysł na spagetti z cukini, zwłaszcza, że teraz sezon na to warzywo.
Cukini nigdy nie obieram, zwłaszcza młodych,ale co kto lubi.
Pozdrawiam!
Irena
Zwykle dodaję cukinię do sosu, jako zamiennik makaronu jeszcze jej nie wykorzystywałam.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Akurat mam w domu cukinię, więc w sobotę wypróbuję przepis. :-)
OdpowiedzUsuńKolejne spaghetti chętnie spróbuję z cukinią :)
OdpowiedzUsuńPyszne i lekkie danie. W sam raz na letni obiad. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z cukinią, ale spaghetti jeszcze nie miałam okazji spróbować. Przepis, a szczególnie zdjęcie potrawy jest bardzo zachęcające. 😉
OdpowiedzUsuńJuz chyba wiem, co zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, tym bardziej, że mam w ogrodzie mnóstwo cukinii
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam takiej kombinacji. Ale że lubię cukinię, to może i takie spaghetti polubię.
OdpowiedzUsuń