Faszerowana cukinia- moja propozycja letniego lub jesiennego obiadu
Lubię lato i jesień za dary jakimi nas obdarza w postaci świeżych warzyw i owoców. Korzystam z nich póki znajdują na działce i wykorzystuję do przygotowywania obiadów. Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na smaczny posiłek w postaci faszerowanej cukinii.
Składniki do przygotowania faszerowanej cukinii dla 2 osób:
- dwie średnie cukinie
- woreczek ryżu
- laska kiełbasy
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- pół papryki
- pomidory
- przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
→ Cukinia: Myjemy i przekrawamy na pół, następnie środek (pestki) wydrążamy łyżką. Nie obieramy cukinii, musi być w łupce.
→ Farsz: Gotujemy ryż. Kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i natkę pietruszki drobno kroimy i lekko podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
→ Cukinię napełniamy farszem i ugniatamy. Na górę układamy plastry pomidora, możemy dodatkowo posypać serem żółtym. Ja daję go do farszu. Gotową cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200’. Pieczemy ok 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Faszerowaną cukinię dekorujemy i podajemy. Można dodatkowo całość polać ulubionym sosem np. pomidorowym.
Lubicie faszerowane warzywa? Korzystacie z sezonowych warzyw?
Uwielbiam cukinię, a faszerowaną już w ogóle :D
OdpowiedzUsuńFajne danie, aż mam ochote zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinię lub paprykę ❤
OdpowiedzUsuńLubię faszerowane cukinie i ogólnie warzywa :). Z farszem można kombinować na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! pycha;)
OdpowiedzUsuńmuszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, ale to wygląda tak apetycznie, że z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńLubię cukinie pod każdą postacią. Faszerowaną, smażoną, robiłam z niej w tym roku ketchup, a rok temu dżem.
OdpowiedzUsuńMój mąż nigdy nie przepadał za cukinią, ale z takim apetycznym farszem może by się skusił :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńMój też nie do końca lubi, więc z tym samym farszem robię mu pomidory
UsuńCukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z cukinią, ale faszerowaną robię rzadko. Narobiłaś mi smaku, więc będę musiała niedługo zrobić ją w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie...a ja jeszcze przed II śniadaniem jestem..
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam w każdej postaci, co roku obsadzam nią swoją działkę i jem do oporu ;)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie potrawy. Szybko się je robi i u mnie w domu zawsze są zjadane
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię i co chwila coś robimy, jak nie leczo, to pilaw, albo placki z cukini, a powiem ci, że faszerowanej jeszcze nie jadłam hmm...zrobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńLubię cukinię pod każdą postacią, więc muszę wypróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, wyprobuje Twój przepis, uwielbiam cukinie w każdej postaci. Całe lato chodzi za mną faszerowana i zaraz jesień a ja jeszcze nie zrobiła.
OdpowiedzUsuńLubie faszerowane papryki. Ale twoje danie z chęcią sproboje.
OdpowiedzUsuńLubię faszerowane warzywa. Najczęściej właśnie robię cukinie i mam przepis bardzo podobny do Twojego. :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, uwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńMoim rodzicom mógłby się spodobać ten przepis. Oni lubią takie rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie tylko smażę mięsko mielone, przyprawiam, dokladam ryż i tym plus papryczką, kukurydza i pieczarkami wypełniam "łódeczki" cukinii. Ser też daję do środka. Nałożony na wierzch mi nie za bardzo podchodzi. Ja lubię takie jedzonko. Moi chłopcy tego nie doceniaja, a szkoda. Bardzo dobra cukinia jest też starta na świeżo z kapustą białą. Dodaje lekko słodki smak. Dziś miałam okazję spróbować takiej surówki w pracy (mamy mozliwość zamawiania cateringu). Była pyszna.
OdpowiedzUsuńJak już mam cukinię to zazwyczaj robię z niej leczo. Nigdy nie jadłam jej w tej formie. Ogólnie wygląda mega smacznie więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu i ocenię smak.
OdpowiedzUsuńCukinia to najlepsze warzywo świata. U mnie króluje w formie leczo z parówkami, papryką i pieczarkami. Mogłabym go jeść przez cały rok.
OdpowiedzUsuńDo cukinii dopiero się przekonuję :D Jestem ciekawa, czy posmakowałaby mi taka jej odsłona :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;) Ja bym jednak nie dodała pomidorów w takiej wersji :P Nie jadłam jeszcze obiadu i mi smak zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, ale najczęściej robię z niej leczo albo placko z sosem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie dania z cukinią, a faszerowana jest najpyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam dania z cukinia :)
OdpowiedzUsuń