Wieprzowina z warzywami i sosem stir-fry na ryżu
Jesień to wyjątkowy czas w kuchni. Smaczne kolorowe warzywa pełne witamin kuszą do gotowania. Dziś ma dla Was przepis na pyszne danie z wykorzystaniem jarzyn, mięsa i gotowego sosu stir-fry z Blue Dragon.
Składniki:
- 70dag wieprzowiny u mnie łopatka
- 1 papryka czerwona
-1 papryka żółta
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- woreczek ryżu
- sos stir-fry w stylu chińskim pięć smaków Blue Dragon
- przyprawy
Przygotowanie:
1. Łopatkę myjemy i kroimy w kostkę, następnie gotujemy do miękkości.
2. Warzywa oczyszczamy: cukinie obieramy z łupki, paprykę pozbawiamy gniazda i nasion, myjemy pomidora i natkę pietruszki, obieramy cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki/ kostkę i dusimy na maśle.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowane mięso i mieszamy. Na koniec dodajemy sos stir-fry i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku.
5. Na talerz wykładamy porcję ryżu i na wierz nakładamy mięso z warzywami i sosem.
Danie jest smaczne i pożywne. Przygotowanie zajmuje ok 1,5 godziny. Przyrządzenie dania jest proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Potrwa jest idealna na obiad, można ją zabrać do pracy w lunch boxie.
Lubicie takie obiady? Co najczęściej gotujecie jesienią, macie szczególne dania na te porę roku?
To prawda, że jesień to czas kiedy przygotowujemy kolorowe dania z warzyw, ja ostatnio przestałam jeść mięso, więc ta propozycja nie dla mnie jest, ale dla męża już -tak:)
OdpowiedzUsuńZrezygnowałabym z wieprzowiny i danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, aż zrobiłam się głodna! Chętnie bym spróbowała zrobić to danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa w takim połączeniu. Ciekawa jestem smsku tdgo sosu. To on jest zawsze tą wisienką, która przy tych wszystkich składnjkach daje efekt.
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie, a do tego proste w wykonaniu :) Danie idealne :) Dodaję sobie przepis do zakładek i na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką wieprzowiny, ale to danie wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się świetnie i na pewno jest bardzo smaczne :) Może kiedyś będzie okazja, aby wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na takie danie. Lubię potrawy z ryżem i mięso w sosie. Jutro sobie to ugotuję.
OdpowiedzUsuńkurcze przyznam, że naprawdę fajnie to wygląda, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńsmakowite danie, robię coś podobnego ale z kurczakiem
OdpowiedzUsuńJa właśnie zastanawiałam się co zrobić dzisiaj na obiad, chyba skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie sosy mięsne, tej przyprawy nie znam, muszę koniecznie ją wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z ryżem :)
to wygląda tak smakowicie, że prawie sie slinie przed komputerem!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na to danie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam nic z ryżem, a lubię tego typu dania - moje dzieci w sumie też :)
OdpowiedzUsuńMniam przepis, lubię ciekawe i nowoczesne przepisy. Napewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńBa dzo smakowicie to wygląda na talerzu. Lubię taki obiad :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie chińskie domowe dania, częste je robię, a te sosy są przepyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu dania i często je przyrządzam :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam jakiś szczególnych dań na tą porę roku. Gotuje to na co mam aktualnie ochotę. Danie pokazane przez Ciebie chętnie bym spróbowała i oceniła jego smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż i chętnie zdobię takie danie, wygląda mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można nabyć ten sos?
OdpowiedzUsuńNp w auchan
UsuńLubię takie dania, chętnie bym takie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńO Kochana dziękuję za ten przepis, na pewno z niego skorzystam, bo razem z Pawłem lubimy takie dania :) ja jesienią gotuję więcej zup, po powrocie do domu fajnie jest zjeść ciepłą zupkę :)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam wielką ochotę na stworzenie jakiegoś dania z ryżem, ale nie miałam na takie danie pomysłu. Z chęcią sięgnę do tego przepisu przygotowując kolejny obiad :)
OdpowiedzUsuńLubie tego typu dania :) sa sycace
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam takie dania, coś pysznego
OdpowiedzUsuńRyż wymienię na kaszę bulgur i mam idealnie danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Będę musiała podrzucić ten przepis tacie, aby zrobił kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńMniam jak smakowicie to wygląda. Muszę sobie zrobić takie danie :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszne, uwielbiam ryż
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż w każdej postaci, więc często takie dania goszczą na moim stole. Wieprzowina z warzywami też wygląda świetnie, więc postaram się w weekend przetestować podany przepis.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię potrawy z ryżem, więc z przyjemnością wypróbuję twój przepis :) Ja jesienią stawiam na pożywne zupy-kremy np. na zupę z dyni czy ostrą meksykańską albo porową z pulpecikami (pyszota) :) Twoje danie wygląda bardzo smakowicie i pożywnie :) Aż chciałoby się je teraz zjeść :)
OdpowiedzUsuńRzadko gotuję, zazwyczaj jest to kurczak z czymś ;) Ostatnio królował u mnie makaron z kurczakiem i sosem śmietanowo - grzybowym ;)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię takie danie, myślę, ze mojej rodzince by smakowało. : )
OdpowiedzUsuń