Quesadilla z kurczakiem
Bardzo lubię polską kuchnię, ale chętnie wyszukuję przepis za granicy. Meksykańskie danie quesadilla pierwszy raz zobaczyłam na instagramie i wzbudziło moją ciekawość. Poznałam przepis i postanowiłam działać, jednak tradycyjnie po swojemu. Zmieniłam składniki, pokombinowałam i w ten sposób powstało moje quesadilla, którym chce się z Wami podzielić.
Składniki na dwie quesadilla:
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 małe papryki (najlepiej kolorowe)
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kukurydza w puszce
- 30-40 dag sera żółtego jak do pizzy
- przyprawy (przyprawa do kurczaka, sól, pieprz)
- olej
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną drobno: paprykę, cebulę, ogórek i na koniec pomidory, odsączoną kukurydzę. Wszystko chwilkę dusimy i studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni układamy placek tortilli, posypujemy żółtym serem i wykładamy farsz, który posypujemy drugą warstwą sera i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy na małym ogniu, aż ser się roztopi i połączy wszystko w całość. Aby przekręcić quesadilla, przykrywamy całość pokrywką mniejszą niż rozmiar patelni i odwracamy. Na pokrywce mając tortille zsuwamy na patelnię i smażymy z drugiej strony. Upieczone quesadilla kroimy i podajemy. Możemy zrobić dodatkowo sos.
Jedliście kiedykolwiek quesadilla?
Lubię takie dania :D Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale już mi narobiłaś smaku i pozwolisz, że zapisuję sobie Twój przepis
OdpowiedzUsuńDla mnie wersja bez mięsa i danie idealne :)
OdpowiedzUsuńKurde, nie pamiętam bym jadła coś podobnego. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńja zawsze zwykla z serem robie
OdpowiedzUsuńto danie wygląda tak, że aż ślinka cieknie, wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńjak to fajnie wygląda, pyszne musi być! Chętnie bym spóbowała
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Często z Pawłem robimy ją sobie na kolację, ale świetnie sprawdzi się jako danie na domówkę 😊
OdpowiedzUsuńMiałam kilka podejść do tego dania, ale zawsze coś mi nie wyjdzie. a to pieczarki puszcza wodę, a to za słabo podpiekę. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wydaje się łatwe i pyszne do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam ze nie jadłam nigdy quesadilla. Podoba mi się to bo można nawet wziąć ze sobą zamas kanapki do pracy czy szkoły.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego dania a często mam na nie ochotę ;) Wygląda super smacznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy tego nie jadłam, ale o matuńciu musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam meksykańskie dania <3
OdpowiedzUsuńJadłam i jest pyszna. Czasem robię też w domu, tym razem skorzystam z Twojego przepisu. :) A dziś na obiad wegańskie Chili sin carne.
OdpowiedzUsuń