Quesadilla z kurczakiem



  Bardzo lubię polską kuchnię, ale chętnie wyszukuję przepis za granicy. Meksykańskie danie quesadilla pierwszy raz zobaczyłam na instagramie i wzbudziło moją ciekawość. Poznałam przepis i postanowiłam działać, jednak tradycyjnie po swojemu. Zmieniłam składniki, pokombinowałam i w ten sposób powstało moje quesadilla, którym chce się z Wami podzielić.


quesadillas

  Składniki na dwie quesadilla:
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 małe papryki (najlepiej kolorowe)
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kukurydza w puszce
- 30-40 dag sera żółtego jak do pizzy
- przyprawy (przyprawa do kurczaka, sól, pieprz)
- olej




Wykonanie:
  Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną drobno: paprykę, cebulę, ogórek i na koniec pomidory, odsączoną kukurydzę. Wszystko chwilkę dusimy i studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni układamy placek tortilli, posypujemy żółtym serem i wykładamy farsz, który posypujemy drugą warstwą sera i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy na małym ogniu, aż ser się roztopi i połączy wszystko w całość. Aby przekręcić quesadilla, przykrywamy całość pokrywką mniejszą niż rozmiar patelni i odwracamy. Na pokrywce mając tortille zsuwamy na patelnię i smażymy z drugiej strony. Upieczone quesadilla kroimy i podajemy. Możemy zrobić dodatkowo sos. 




Jedliście kiedykolwiek quesadilla? 





 




16 komentarzy:

  1. Lubię takie dania :D Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam, ale już mi narobiłaś smaku i pozwolisz, że zapisuję sobie Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wersja bez mięsa i danie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurde, nie pamiętam bym jadła coś podobnego. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. to danie wygląda tak, że aż ślinka cieknie, wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to fajnie wygląda, pyszne musi być! Chętnie bym spóbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię! Często z Pawłem robimy ją sobie na kolację, ale świetnie sprawdzi się jako danie na domówkę 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam kilka podejść do tego dania, ale zawsze coś mi nie wyjdzie. a to pieczarki puszcza wodę, a to za słabo podpiekę. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis, wydaje się łatwe i pyszne do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam ze nie jadłam nigdy quesadilla. Podoba mi się to bo można nawet wziąć ze sobą zamas kanapki do pracy czy szkoły.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam tego dania a często mam na nie ochotę ;) Wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy tego nie jadłam, ale o matuńciu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie i na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam meksykańskie dania <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam i jest pyszna. Czasem robię też w domu, tym razem skorzystam z Twojego przepisu. :) A dziś na obiad wegańskie Chili sin carne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi blog , Blogger