Jaki strój wybrać dla kucharza?
W każdej dużej kuchni w restauracji najważniejszą rolę odgrywa kucharz. Jest on odpowiedzialny za przygotowywanie posiłków, nadzorowanie pomocników, wydawanie zamówień, a także reprezentację kuchni na sali. Ubiór kucharza powinien być idealnie dostosowany do jego pracy, a także spełniać przepisy BHP.
W co powinien być ubrany kucharz?
Strój kucharza musi spełniać kilka zasad, takich jak przepisy BHP, wygodę oraz reprezentacyjność. W skład ubioru kucharza wchodzi biały fartuch/ kitel, wygodne spodnie, fartuch, antypoślizgowe buty i czepek na włosy. Materiał, z którego uszyta jest odzież gastronomiczna, powinien być wykonany z miękkiego tworzywa, łatwego do prasowania, który się nie mnie, przepuszcza powietrze, jest plamo i wodoodporny, niepalny i ognioodporny. Poszczególne elementy stroju powinny dodatkowo zawierać elementy przewiewne w postaci siateczki np. bluza pod pachami, a spodnie w kroku. Ubranie musi oddychać, aby kucharz się nie pocił w trakcie pracy, gdzie narażony jest na przebywanie w wysokiej temperaturze. Czepek powinien być dopasowany i zapobiegać przedostaniu się włosów do żywności. Jeśli kucharzem jest kobieta, jej włosy powinny być zwięźle upięte i schowane pod czepkiem lub w chuście. Obuwie kucharza musi być przede wszystkim wygodne, posiadać antypoślizgową podeszwę i przewiewne otwory. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na podwyższenie wkładki, która dotyka śródstopia, aby zapewnić stopie jej naturalny kształt.
Kucharz powinien wyglądać schludnie, prosto i jednocześnie elegancko. Prezentuje on swoją osobą kuchnię i często jest wizytówką restauracji. Cały ubiór najlepiej prezentuje się w białym kolorze. Na bluzie powinno znajdować się logo restauracji, które podkreśla znaczenie roli kucharza. Odpowiedni strój kucharza najlepiej jest kompletować w specjalistycznych sklepach, który pomoże dobrać odzież do rodzaju wykonywanej pracy. Najważniejsze jednak jest spełnienie wymóg prawnych i BHP, komfort w użytkowaniu i bezpieczeństwo w miejscu pracy.
Ogólnie uważam, że stroje kucharzy są naprawdę fajne. Mają swój własny magiczny urok. Co jakiś czas miałam możliwość pracować dorywczo właśnie w jednej z restauracji, czapki kucharza kojarzą mi się zawsze z filmami!
OdpowiedzUsuńCiekawy post :) Ja kucharzy kojarzę głównie z czapkami-pieczarkami :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie wszyscy pracujący w kuchni przykładają uwagę do ubrania, w którym pracują.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Ja lubię kiedy widzę że kucharz jest porządnie i profesjonalnie ubrany, na pewno dodaje to takiej estymy. Biel niekoniecznie, bo szybko się brudzi, myślę że czerń lepiej się sprawdza.
OdpowiedzUsuńZgadazm sie zeby wygladal dobrze :) jak Gordon Ramsey albo Claudio Aprile :)
OdpowiedzUsuńMęzczyźni w takich uniformach zawsze robili na mnie wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tacy prawdziwi kucharze mają takie ładne, zadbane, mega dopasowane te stroje stroje. I wbrew pozorom są zawsze czyste, z bardzo dobrej jakości, a wiadomo, że biel ciężko utrzymac taką ładną. Jednak to pewnie w prestiżowych restauracjach, a w normalnych trochę mniej rygorystycznie do tego podchodzą.
OdpowiedzUsuńBHP to podstawa, ale taki strój do pracy powinien być przyjemny dla oka i przy okazji użyteczny. Czasami jesdnak te dwie rzeczy się ze sobą całkowicie wykluczają.
OdpowiedzUsuńTo prawda, strój kucharza nie powinien być zbytnio przesadzony, a najważniejsze, by był prosty i elegancki. Nie potrzebuje on żadnych udziwnień.
OdpowiedzUsuńMasz rację. Wszystkie wymienione przez Ciebie argumenty dotyczące stroju kucharza są ważne. Jakby nie było jest on wizytówką kuchni więc musi jakoś się prezentować i czuć wygodnie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wielką wagę przywiązuję do tego, jak ubrany jest kucharz, obsługa restauracji, czy nawet szatniarz. Liczę na schludny i elegancki ubiór, tak aby podkreślić doniosłość wizyty w gastronomicznym lokalu, w końcu przyjemne otoczenie to dodatkowa wartość spożywania posiłku poza domem. :)
OdpowiedzUsuń