Brokułowa tarta z pomidorami i serem
Tarta to szybkie danie, które zwraca na siebie uwagę. Każdy jest w stanie rozpoznać tarę po jej kształcie i wyglądzie. Dziś mam dla Was przepis na wytrawną tarte z brokułami, pomidorami i serem. Taka wersja idealnie nadaje się na kolację czy drugie danie obiadu.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 125g margaryny
- 1 jajko
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- mała łyżeczka soli 4
- 4 łyżki śmietany 12%
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tarte. Blacha powinna być nasmarowana olejem lub margaryną. Tarte pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w 180’ ok. 5-6 minut, wyciągamy i nakładamy farsz.
Składniki na farsz:
- 1 mały brokuł (może być mrożony)
- kilka pomidorów koktajlowych
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietany 12%
- 150g sera żółtego
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy al’dente. Pomidorki kroimy na pół. Wykładamy warzywa na podpieczoną tarte. Jajka i śmietanę razem mieszamy, doprawiamy i zalewamy powstałym sosem brokuły i pomidory. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na koniec ścieramy żółty ser i posypujemy nim tarte i pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Wyciągamy tarte i lekko studzimy, najlepiej smakuje na ciepło.
Lubicie tarty warzywne?
Uwielbiam tarty warzywne, ale i również na słodko :)
OdpowiedzUsuńPyszotka ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze, ale wypróbuję przepis, bo danie wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie ostatnio blaszkę na tartę, bo zawsze chciałam robić, a nie miałam w czym. Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo jest mega prosty. :)
OdpowiedzUsuńDla mnie takie połączenie smaków jest wręcz idealne. Dodałabym do jedzenia jeszcze sos czosnkowy. Do tego właściwie można zrobić małe porcje i każdy z domowników sam sobie komponuje składniki, bo nie każdy u mnie w domu lubi "zielone".
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam sobie żadnej tarty. Co prawda, nie przepadam za brokułami w takim wydaniu, ale może jednak smakuje to inaczej niż sobie wyobrażam. Bo ogólnie brokuły bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJakoś tarta nie jest moja ulubiona potrawa, chodz może się skuszę bo wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, lubię tarty. Dzięki, może to jakieś pomysł na jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuńTarty warzywne to jest to! Z miłą chęcią wypróbuję ten przepis, bo przyznaję, że w takiej formie tarty jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMiałam okazję już wypróbować tą tartę. Jest bardzo fajna i smaczna. Twój przepis z chęcią wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńMniam u mnie tego typu dani, tarty na słono często robione są na kolację.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Akurat nie miałam pomysłu, co zrobić dziś na obiad. Dzięki Tobie już mam.
OdpowiedzUsuń