Warzywne placuszki z cukinią
Lato to najlepszy czas na kulinarne podboje. Dostęp do świeżych owoców i warzyw daje wiele możliwości kulinarnych, dlatego warto korzystać z sezonowych rzeczy i urozmaicać swoje menu. Dziś mam dla Was przepis na warzywne placuszki z cukinią.
Składniki:
- 250g cukini bez środku
-250g ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek pietruszki
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce. Jeśli wyjdzie zbyt dużo wody odrobinę odlać.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Pietruszkę drobno pokroić.
4. Warzywa razem połączyć, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać.
5. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
6. Gotowe placki warzywne podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńCzasami latem je robię! Pyszne są 😉
OdpowiedzUsuńte plaki wyglądają pysznie! sama kiedyś chciałą takie przygotować ale mi nie wyszły, skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś jedliśmy takie z rodziną 😁 Były bardzo dobre
OdpowiedzUsuń